Grote open markt tas

Grote_open_tasMomenteel ben ik bezig met een granny square deken. Om deze deken en de bijbehorende bollen met garen mee te kunnen slepen voor een weekend weg of naar een plek in de zon vond ik het leuk om een tas te haken waar dit project in vervoerd kan worden. Het is een behoorlijk grote tas geworden, maar er moeten dan ook zes bollen en een deken in kunnen passen.

Hieronder eerst de korte beschrijving van hoe je de tas maakt. Daarna volgt ook een meer uitgebreide beschrijving.

De korte beschrijving:

toer 1: Haak 140 lossen, met een halve vaste de ketting aansluiten.
toer 2: 1 losse, haak in elke losse van de ketting een vaste (140 vasten), sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. Vanaf nu werk je verder in rondgaande toeren.
toer 3: 3 lossen, *stokje, 1 losse* in elke oneven steek.

Doordat je in rondgaande toeren werkt zal in de overgang van de derde naar de vierde toer een gat ontstaan. Je kunt dit gat bijna onopvallend maken door het laatste stokje van de 3e toer te vervangen door een half stokje, en ook het eerste stokje van de 4e toer te vervangen door eenn half stokje.

toer 4-38: *stokje, 1 losse* in elke lossen-opening tussen twee stokje van de voorgaande toer.
toer 39: half stokje in elke lossen-opening tussen twee stokjes van de voorgaande toer, dus geen losse tussen twee halve stokjes.
toer 40: half stokje tussen twee halve stokjes van de voorgaande toer. Eindig met een vaste en een halve vaste voor een vloeiende rand van de tas.

Haak de onderkant van de tas dicht door met vasten beide kanten met elkaar te verbinden.

De hengels worden in heen en weer gaande toeren gehaakt.

toer 1: ketting van 6 lossen.
toer 2: 1 keerlosse en zes vasten, draai het werk.
toer 3-120: 1 keerlosse en zes vasten, het werk na elke toer keren.

Haak twee hengsels. Bevestig tot slot de hengels aan de tas.

Grote_open_tas_detail

De uitgebreide beschrijving:

Ik ben begonnen met een ketting van 140 lossen. Deze ketting heb ik met een halve vaste aangesloten. Daarna heb ik eerste een losse gehaakt en vervolgens in elke losse van de ketting een vaste gehaakt. De toer vasten heb ik afgesloten met een halve vaste in de eerste vaste. Vanaf nu wordt er verder gehaakt in rondgaande toeren, de toeren worden dus niet meer gesloten met een halve vaste.

Vervolgens ben ik begonnen met het hoofdpatroon. In de eerste steek haak je een stokje, daarna haak je 1 losse, je slaat een steek van de vorige toer over en in de volgende (de 3e steek) haak je weer een stokje. Je haakt in elke oneven steek een stokje en een losse. Zodra je het eerste rondje om bent komt er een kleine hindernis op de weg, we sluiten de toer namelijk niet maar willen verder haken. Om de overgang naar de volgende toer zo mooi mogelijk te laten verlopen haak je in plaats van het laatste stokje een half stokje. De volgende toer begin je in de lossen-opening (dus tussen de stokjes) van de vorige toer. Het mooiste is als je hier begint met een half stokje. Hierna pak je het hoofdpatroon weer op, dus na het halve stokje haak je een losse en vervolgens haak je een weer een stokje in de volgende losse-opening, etc. De toeren die volgen hoef je niet meer af te ronden en te beginnen met een half stokje maar je kunt gewoon verder haken met een stokje gevolgd door een losse. Dit doe je net zo lang totdat de tas de gewenste hoogte heeft bereikt.

Zoals je merkt zit er nog geen bodem in de tas. Om de tas aan de onderkant dicht te maken heb ik de tas binnensten-buiten plat neergelegd (je ziet dus de binnenkant) en met vasten beide kanten aan elkaar gehaakt. Je kunt dit doen wanneer je wilt. Ik heb dit na een toer of tien gedaan maar je kunt dit bijvoorbeeld ook pas aan het einde doen.

Na 38 toeren vond ik de tas groot en hoog genoeg. Om de bovenrand wat meer stevigheid mee te geven heb ik de laatste twee toeren alleen halve stokjes gehaakt in elke losse-opening tussen twee stokjes in voor toer 39 en voor toer 40 haak je dus de halve stokjes tussen de halve stokjes van de voorgaande toer. Je haakt geen losse tussen twee halve stokjes. De tweede toer halve stokjes heb ik laten eindigen aan een zijkant van de tas. Door af te sluiten met een vaste en daarna een halve vaste te haken krijg je een mooie vloeiende rand.

De hengels heb ik gemaakt door heen en weer gaande toeren van vasten te haken. Je kunt de hengels zo breed maken als je wilt, of er bijvoorbeeld voor kiezen om er 1 lang hengsel aan te maken in plaats van aan iedere kant 1 hengsel. Voor een hengsel ben ik begonnen met een ketting van zes lossen, het werk draaien, 1 keerlosse en vervolgens zes vasten. Het werk aan het einde van de toer weer draaien, een keerlosse maken en weer zes vasten haken. Dit doe je net zo lang totdat je het hengsel lang genoeg vind. Ik vond het na 120 toeren mooi geweest.

Tot slot bevestig je het hengsel of de hengsels aan de tas. Ik heb dit gedaan door per steek het draad twee keer tussen twee halve stokjes door te halen. Je hecht dus een nieuw draad aan of gebruikt het begin of het eind draad van het hengsel, en haalt het draad tussen twee halve stokjes door, vervolgens door de eerste vaste van het hengsel, nog een keer tussen de twee stokjes door en daarna door de tweede vaste heen, etc.

Wat heb ik gebruikt:
Garen: Saskia van de wibra (acryl)
Kleur: ecru/beige
Haaknaald: 3.5 mm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s