AH shop-sas-tas

AH_SAS_shop_tas_driehoekMet veel plezier en trots heb ik rondgelopen met mijn eerste shop-sas-tas maar toen de zomerse temperaturen Nederland bereikten vond ik de bruine kleuren van mijn tas niet echt bijdragen aan een zomers gevoel. Het was dus hoog tijd voor een nieuwe shop-sas-tas in vrolijkere kleuren.

Gelukkig had ik paar weken eerder al besloten om bij het doen van de dagelijkse boodschappen een extra jute tas van de AH mee te nemen

want via de haakgroepen op Facebook kwam ik erachter dat de tassen uitverkocht waren. En inderdaad, ook bij mijn AH hangen er momenteel alleen maar plastic tassen in het rek.

Maar nu kwam het moeilijkste van het maken van een hoes voor de shopper, namelijk het kiezen van een patroon. Ik wilde niet nog een keer de opengewerkte klinkersteek gebruiken dus begon mijn zoektocht naar alternatieven. Na lang zoeken en nadenken besloot ik dat ik niet het patroon van een ander over wilde nemen maar dat ik zelf een hoes wilde ontwerpen. De inspiratie voor het in elkaar schuiven van driehoeken kwam van het harlekijn ruiten kussen dat ik hiervoor gemaakt had, halve ruiten zijn namelijk driehoeken.

Patroon shop-sas-tas met driehoeken

Voor dit kussen heb ik 60 driehoeken gehaakt. Hiervoor heb ik zowel garen van de Wibra als de Hema gebruikt dat geschikt is voor haaknaald 4 tot 4.5 mm. Om mooie dichte driehoeken te krijgen heb ik met een 3.5 mm haaknaald gehaakt. Ik heb alleen een soort van col om de tas gehaakt en geen onderkant.

Mijn driehoeken werden 10.5 centimeter hoog en 11 centimeter breed. De tas is 33 centimeter hoog en 110 centimeter breed. Drie driehoeken boven elkaar zijn 31.5 centimeter dus blijft er nog 1.5 centimeter over voor een rand. Twintig driehoeken om en om neergelegd zijn 110 centimeter lang dus dat past precies om de tas heen.

Driehoeken haken

Voor zowel de vlaggenlijn als het harlekijn ruiten kussen heb ik al eerder driehoeken gehaakt maar voor deze tas wilde ik de onderkant van de driehoeken iets puntiger hebben dus heb ik het patroon iets aangepast. De driehoeken voor deze tas heb ik op de volgende manier gehaakt:

toer 1: begin met het haken van 2 lossen.

toer 2: haak in de tweede losse vanaf je haaknaald 1 vaste. Draai je werk en haak 1 keerlosse.

toer 3: haak 2 vasten in de vaste van de vorige toer. Draai je werk en haak 1 keerlosse.

toer 4: haak 1 vaste in de eerste vaste en 2 vasten in de laatste vaste. Draai je werk en haak 1 keerlosse.

toer 5-22: haak 1 vaste in elke vaste en steeds 2 vasten in de laatste vaste. Draai je werk en haak 1 keerlosse.

Vallen je driehoeken nou kleiner uit dan de mijne, voeg dan nog zoveel toeren toe als nodig om de benodigde breedte en hoogte te krijgen. Zijn je driehoeken groter, haak dan een aantal toeren minder zodat je uitkomt op driehoeken van ongeveer 11 centimeter breed.

De hoes elkaar zetten 

Zodra je zestig driehoeken heb gehaakt leg je ze in de volgorde neer die je wilt hebben. Je maakt drie rijen van ieder 20 driehoeken, waarbij je de driehoeken steeds om en om, de ene keer met de punt naar boven en dan daarna met de punt naar beneden neerlegt.

De driehoeken zet je aan elkaar vast door de driehoeken met de goede kant naar beneden te leggen en aan de ‘verkeerde’ kant aan elkaar te stikken. De driehoeken kun je op verschillende manier aan elkaar vastmaken. Ik heb ervoor gekozen om de driehoeken met de eigen kleur of met de kleur van driehoek ernaast aan elkaar vast te maken. Hierdoor valt de hechtnaad bijna weg en ziet het er naar mijn mening netter uit. Om niet steeds nieuwe draden te hoeven pakken om de driehoeken aan elkaar te maken heb ik steeds de begindraad en het einde erg lang gelaten, ongeveer 25 tot 30 centimeter. Hierdoor kon ik deze draden gebruiken om de driehoeken aan elkaar vast te zetten.

Zodra je een grote lap van drie rijen van 20 driehoeken heb gemaakt, ga je verder door beide uiteinden van de lap van driehoeken aan elkaar vast te zetten tot een soort van col.

Zowel aan de bovenkant als de onderkant van de col haak je tot slot twee toeren vasten. Hierdoor is je hoes als het goed is precies 33 centimeter hoog.

De hoes aan de tas vastmaken

De col van driehoeken kun je op verschillende manier aan de tas vastzetten. Ik heb gelezen dat mensen er vissersdraad voor gebruiken, of met de naaimachine met een draad in de kleur van de bovenste en onderste rand de hoes aan de tas vastnaaien. Maar je kunt ook met hetzelfde garen als waar je de tas van hebt gehaakt met nette steken de hoes aan de jute tas vastmaken, een toer stokjes toevoegen en die dan naar binnen klappen, of soms maakt het niet uit of je het er aan de binnenkant mooi uitziet want je kunt er ook een voering in maken.

AH_SAS_shop_tas_driehoek_detail_onderkantIk heb ervoor gekozen om de hoes aan de bovenkant vast te zetten met sterk (spijkerbroek) garen in de kleur van tas. Door in de hoes steeds in de achterkant van de laatste toer vasten te steken en niet al te grote steken aan de binnenkant van de tas te maken kon ik de hoes bijna onopvallend vastmaken.

Toen ik de onderkant vast ging zetten was ik in een erg creatieve bui en koos ik ervoor om met het grijze garen van de onderrand door de laatste toer vasten te steken en nette steken in de bodem van de tas te maken. Vervolgens heb ik toen een gele draad steeds onder de grijze steken doorgehaald. Natuurlijk kun je de onderkant ook op dezelfde manier vastmaken als de bovenkant met een onopvallende draad.

Deze tas ga ik net als mijn oude tas gebruiken om boeken, mappen of mijn laptop mee te nemen. De tas is perfect om wat zwaardere en grotere dingen in te vervoeren en heeft het goede formaat om aan het stuur van mijn fiets te hangen tijdens het fietsen zonder dat de zijkant dan tegen de spaken aanschuurt of er tussen komt te zitten. Hierdoor is het een van mijn favoriete tassen.

Wat heb ik gebruikt

Garen: Medium van de Hema en Saskia van de Wibra
Kleur: donkerroze, geel, blauw, donkergrijs (Medium) en ecru (Saskia)
Haaknaald: 3.5 mm
Extra: jute shopper van de Albert Heijn, sterk garen in de kleur van de tas om de hoes aan de tas vast te zetten

9 gedachtes over “AH shop-sas-tas

  1. Pingback: Haakhelden vinden leuk: gehaakte tassen | De Haakhelden

  2. hallo,
    wat een geweldig leuke tas!
    een vraagje:
    hoeveel gram waren de bollen per stuk?
    dit zodat ik weet hoeveel gram ik per kleur nodig heb.
    alvast hartelijk bedankt.
    groetjes,
    ilse

    Like

  3. Wat een ontzettend gave tas! Heb je enig idee hoeveel wol je ongeveer gebruikt hebt? 🙂
    En je hebt nu dus ook Hema en Wibra door elkaar gebruikt?

    Like

Plaats een reactie